De 3D printer in Nederland

Er zijn tal van mogelijkheden als het gaat om 3D printing en de 3D printer zal de komende jaren nog veel verder ontwikkelen. Daar kunnen we wel vanuit gaan. Veel wetenschappers hebben hun peilen gericht op de techniek en denken na over wat de volgende stap is. Reken dus op mooie ontwikkelingen die voor iedereen en diverse branches zeer interessant kunnen zijn. Wij moedigen mensen dan ook altijd aan om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden als het gaat om de 3D printer en de toepasbaarheid. Dat er veel zal veranderen en waarde toegevoegd zal worden, zal niet alleen maar gelden voor de techniek en software, maar ook voor de toepassingen. Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van het feit dat de mogelijkheden van de 3D printer eindeloos zijn en het plafond is nog lang niet bereikt op het gebied. Laten we een paar voorbeelden geven van de mogelijkheden die er zijn en die op dit moment al worden toegepast. Veel van de voordelen komen neer op snelheid van productie en een hogere efficiëntie waardoor er veel tijd wordt bespaart. In ziekenhuizen moeten iedere dag maaltijden worden gemaakt voor de patiënten. Ziekenhuizen maken voor deze maaltijden gebruik van de 3D printer. Dat scheelt ongelofelijk veel geld. Een andere techniek die wordt gebruikt is het maken van mallen en protheses. Wanneer mensen een been missen kunnen ze tegenwoordig veel makkelijker een prothese krijgen. Deze kan worden uitgetekend en daarna direct uitgeprint. Wat kunnen we verwachten van de techniek van 3D printing?

  • Een geweldige ontwikkeling.
  • Nieuwe toepassingen en technieken.
  • Snellere productietechnieken.
  • Duurzame productietechnieken.
  • Besparen op technieken.

De geweldige voordelen van de 3D printer

Een aantal jaren geleden hadden we niet kunnen vermoeden hoe ver de mogelijkheden van de 3D printer zouden reiken en veel mensen zijn dan ook gezegend met de technieken die vandaag de dag mogelijk zijn. Een gevaar wat echter wel op de loer ligt en waar wat minder aandacht voor is wanneer mensen het hebben over de 3D printer en wat deze allemaal mogelijk maakt is dat de printer het ook voor mensen die minder goede bedoelingen hebben mogelijk maakt om producten te produceren. Iets waar veel bedrijven van bekende merken voor vrezen is dat kleding van bepaalde merken zo nauwkeurig en waarheidsgetrouw zullen worden nagemaakt met de 3D printer dat het voor de consument moeilijk zal worden om echt van niet echt te onderscheiden en dat is natuurlijk wel een gevaar voor bedrijven die hun geld verdienen met een bepaald merk. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die een 3D printer gebruiken voor dergelijke doeleinden maar zoals altijd worden daar ook wel weer antwoorden op gevonden. Het is natuurlijk voor iedere bedrijf belangrijk dat er een snelle productie plaatsvindt en die productie versnellen door het gebruik van de printer is een goede mogelijkheid. Voordelen zijn er dus te over. Zo kunnen we ook zeggen dat de printer zorgt voor een meer duurzame productie van producten en omdat het grote hoeveelheden kan produceren op een bepaalde plaats, hoeven er minder goederen ook nog getransporteerd te worden. Er hoeft maar een keer een model te worden ontwikkeld waarna dit model keer op keer gebruikt kan worden. Een voordeel hiervan is natuurlijk ook dat er perfectie kan worden nagestreefd en dat de kans op productiefouten drastisch afneemt. Daarnaast is het zo dat productiefouten die worden gemaakt zelfs met de 3D printer direct kunnen worden aangepast en dat maakt het hele proces veel flexibeler. Op termijn kunnen bedrijven ontzettend veel geld besparen wanneer ze gebruik maken van de 3D printer.

Mogelijke toepassingen

Zoeven kwam al even de toepassing van de 3D printer bij voeding ter spraken. We hadden het over met printen van maaltijden dat zeer veel tijd kan besparen. Maar natuurlijk zijn er nog tal van andere toepassingen die de moeite van het vermelden meer dan waard zijn. Zo wordt er ook in de marketing gebruik gemaakt van de printer. Veel grote bedrijven zetten de printer bijvoorbeeld in op beurzen om mensen bekend te maken met hun merk door ter plekken prints te maken. Het kan zeer leuk zijn om een print van een bepaald product te zien ontstaan en mensen staan nog altijd te kijken van de techniek. Ook in de kunst wordt er veel gebruik gemaakt van de techniek. Het nadeel van de techniek is dat het voor een individuele kunstenaar nog niet echt mogelijk is om te investeren in de 3D printer. Dat is een nadeel dat in de toekomst zal verdwijnen. We kunnen er donder op zeggen dat de printer steeds meer betaalbaar zal worden en dat er ook modellen zullen worden ontwikkeld voor individueel of kleinschalig gebruik. Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden, dan kunt u op onze website meer informatie vinden. Wij schrijven over de 3D ontwikkelingen en houden alles op het gebied van printing in de gaten. Het is voor bedrijven natuurlijk vaak een goede investering om een printer aan te schaffen. Maar wat voor soort printer u aan wilt schaffen, daar moet altijd wel goed over worden nagedacht en vooral; u moet zich goed laten informeren. Dit kan bij verschillende bedrijven. Lees meer over het printen in 3D en bekijk welke technieken op uw productie van toepassingen kunnen zijn. Wellicht is het huren van een 3D printer ook wel iets voor u. Meer weten de techniek is altijd goed.