Leer toneel spelen aan de toneelacademie

Nederland kent 4 toneelscholen. Als u de Havo of VWO hebt afgerond dan mag u in principe naar de toneelacademie. Maar dan volgen er natuurlijk wel eerst audities. Enige ervaring met acteren wordt daarom vereist. Maar als u een erg extrovert en creatief persoon bent en u kunt zich eenvoudig inleven in andere karakters, dan is de kans groot dat u door de audities heen komt. Maar u moet de audities aan de toneelacademie absoluut niet onderschatten. De toneelscholen in Nederland zijn namelijk van Hbo-niveau. Na 4 jaar krijgt u met discipline en doorzettingsvermogen uw diploma en wie weet waar u dan terechtkomt? Misschien mag u bij een prominent Nederlands theatergezelschap aan het werk of wellicht dat u ooit doorbreekt in Hollywood. Er zijn gelukkig diverse mogelijkheden. Op onze website vindt u een lange lijst met acteurs en actrices die in het verleden aan een toneelacademie hebben gestudeerd en nu bekende namen op de planken zijn geworden. Maar zover is het nog lang niet voor u, het is eerst zaak om een geschikte toneelacademie uit te zoeken. En daar willen we u uiteraard graag mee helpen. Via toneelhuisamsterdam.nl leert u alles over de diverse scholen in Nederland en wat de afzonderlijke scholen zo uniek maakt. U kunt zich direct aanmelden voor het nieuwe jaar zodat u uw audities kunt gaan voorbereiden. Wenst u eerst een vooropleiding te volgen? Dan kan dat ook aan de toneelacademie! U leert dan de basis zodat u het komende jaar met het eerste jaar kunt beginnen. Als u graag de kat uit de boom kijkt dan is het zeer verstandig om eens langs te komen tijdens een van de open dagen. U wordt dan rondgeleid en u kunt diverse workshops volgen. Er zijn hier altijd diverse acteurs en actrices aanwezig die u vragen kunt stellen over de opleiding en het vak.

Is acteren uw hobby? Maak er dan uw werk van dankzij een toneelacademie

Er zijn op dit moment 4 toneelscholen in Nederland:

  • In Maastricht
  • Amsterdam
  • Arnhem
  • En Utrecht

Een goede vooropleiding is wel noodzakelijk want het zijn zware audities. Misschien denkt u dat u het wel red zonder studie. Maar dan zit u er behoorlijk naast. In de vier jaar dat u de opleiding aan de toneelacademie volgt, leert u onder andere om uw stem te gebruiken maar ook uw lichaam. Toneel is namelijk een combinatie van zowel uw stem als het gebruik van uw lichaam. Body language en uw gelaat spreken boekdelen dus u begrijpt dat er bij de toneelacademie ook veel ruimte is om hiermee te oefenen. Daarnaast krijgt u theoretische vakken op de toneelacademie zodat u meer achtergrond krijgt over de geschiedenis van toneel, de diverse stijlen en om te experimenteren met uw voorkeuren. Denk hierbij aan vakken zoals dramaturgie en tekstanalyse. U kunt immers een script gaan leren en klakkeloos de woorden uiten maar dat maakt het nog geen toneel. De overtuigingskracht van de acteur is enorm belangrijk. Want als u niet in het script gelooft dan zal het publiek dat snel doorhebben.

Komt u eens langs op de open dag

Binnen de diverse opleidingen zijn er verschillende afstudeerrichtingen. In Maastricht kunnen studenten aan de toneelacademie er voor kiezen om af te studeren als performer of regisseur naast de reguliere afstudeerrichting. In Amsterdam hebt u de mogelijkheid om mime te leren en in Utrecht ligt de nadruk op schrijven en “interactive performance”. Zo is er voor iedere amateurtoneelspeler een mooie opleiding te vinden. Kijkt u op de website voor meer informatie of neem persoonlijk contact op bij de toneelacademie bij u in e buurt.